2012. február 25., szombat

Philip K. Dick: A Frolix-8 küldötte





Eredeti cím: Our Friends from Frolix 8
Fordította: Pék Zoltán
Agave Könyvek, 2012













"Azért avatkozunk be csak akkor, amikor csillagközi repülésre képes hajó érkezik hozzánk, mert ezen a ponton az a civilizáció mér potenciálisan veszélyes ránk nézve. Ők találtak meg minket. Valahogy reagálnunk kell... [...] Ne feledje: megtehettük volna, hogy egyszerűen megölünk minden űrutazót, ahelyett hogy megkérdezzük, mivel segíthetünk stabilizálni a kultúrájukat. El se hinné, hány kultúrát sújt háború, hatalmi harc és zsarnokság... és néhány jóval fejlettebb a magukénál. De maga teljesítette a feltételt: elért bennünket. Ezért vagyok itt, Mr. Provoni."

A 22. században járunk, a Terrán (Földön), New Yorkban. Az evolúció újra megmutatta magát, létrejöttek az Újak és a Szokatlanok. Ők sokkal intelligensebbek, mint a Régiek. Vannak különleges képességeik, mint például a telepátia, és olyan szellemi magasságokban szárnyalnak, ahová egy egyszerű földi halandó nem képes követni őket. Ezért lesznek ők a vezetők és az államapparátus tagjai. A Régiek, azaz a hagyományos emberek pedig élik ugyanazt az életet, amit mindig is, maradnak egyszerű munkások.

"Hatezer Új uralja a Földet, mármint a négyezer Szokatlan segítségével, ha mondhatom ezt. Tízezres közszolgálatot alkotnak, ahonnét mindenki más ki van zárva... ötmilliárd Régi földlakónak nincs módja..."

Furcsa, hogy a Föld lakossága csupán cirka ötmilliárd. Idén már több mint hétmilliárdan vagyunk. Az óvatos becslések is tízmilliárd fölötti lélekszámot jósolnak a 22. század elejére. Ha csak nem történik addig valami, ami visszafogja ezt a tempót. A szerző ilyesmit nem említ.

Viszont szóba kerül egy nagy kupac érdekes elmélet. Csak úgy röpködnek a tudományos kifejezések! Jól elszórakoztattuk egymást a guglival míg kibogarásztam, mit is olvasok. Többek között volt szó kollektív tudattalanról, archetipikus álmokról, szinkronicitásról, monász-elméletről, neutrologikáról. Ez utóbbiról nem találtam semmit, de az idézetet megmutatom, mert érdekes:
"- A neutrologika szerint ez abszolút bizonyosság, nem relatív.
- A neutrologika képes erre? - kérdezte Gram lenyűgözve. - Százalékos arány helyett bizonyosságot mond, úgy fejezi ki, ahogy egyetlen prekog sem tudja. Ők csak valószínűséget adnak, mivel egy csomó alternatív jövőt látnak egyszerre. De maga azt mondja, abszolút nulla."


A gyerekeket többször is tesztelik, hogy kiderüljön, melyik csoportba tartoznak, vezetők lesznek vagy egyszerű dolgozók. Épp egy ilyen teszt előtt kapcsolódunk be a történetbe. A főszereplő, Nick Appleton, maga a megtestesült Régi igyekszik a fiával egy tesztre. Reméli, hogy neki jobb jövő jut. Akarja, hogy a fiúnak jobb legyen. De ennek érdekében semmit nem tud tenni...

Itt jönnek a képbe az Ellenállók. Túl sok mindenre ők sem képesek, de érdekes információkkal szolgálhatnak... Ráadásul van köztük egy lány, aki több szereplő fantáziáját megmozgatja... Az Ellenállók vezetője, Provoni valahol az űrben utazgat. Ha a cím nem leplezi le, nem is tudnánk, visszatér-e valaha. De tudjuk, jön egy küldött a Frolix-8-ról. Egy lény. Egy dolog. Isten halott, semmin nem lepődhetünk már meg...

Olvasás közben rengeteg kérdés eszembe jutott. Szinte folyamatosan villogott a fejem fölött a kis kérdőjel... Ha kifejteném, mire gondolok, lenyilaznátok a spoilerek miatt... Nincs mit tenni, ez a könyv még egy ideig nem fog békén hagyni. Már csak az marad, hogy olvassak még más PKD könyveket is...

A könyvet köszönöm az Agave Könyveknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése