2012. május 7., hétfő

Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva



Eredeti cím: Caught
Fordító: Illés Róbert
Jaffa Kiadó, 2012


"Azok az emberek sokat szenvedtek. Wendy segített nekik megtalálni az igazukat. Hiába igyekezett volna úgy tenni, mintha ez csak a munkája lenne, a műsor sokat jelentett számára - büszke volt arra, hogy jó ügyért harcol."



Wendy Tynes oknyomozó riporter, műsora, a Tetten érve pedofilok lebuktatására szakosodott. Általában az az eljárás, hogy Wendy egy chatszobában csitrinek álcázva beszélget. Mindig kivárja, hogy megszólítsák, megbeszéljenek vele egy randit a kamasznak álcázott férfiak. Ha ez megvan, elegendő bizonyíték adott egy tárgyaláshoz.

Én ezt kevésnek érzem. Neten az vagy, aminek mutatod magad. És az vagy, aminek hisznek. Ez alapján elítélni valakit... furcsa. Meg kell még tanulnunk bánni ezzel a világgal... Na de kanyarodjunk csak vissza!

Dan Mercer Wendy legújabb áldozata. Dan gyerekekkel foglalkozik. De egy szabvány-pedofiltól eltérően tényleg segíteni szeretne rajtuk. Ezért megy aznap éjjel a házba, ahol egy rettegő lány helyett egy egész tv-stáb várja. Még szép, hogy elszalad. Neki ehhez semmi köze...

Míg ez a fickó bujkál, beindul egy másik szál is.  Haley McWaid eltűnik. Még késni sem szokott soha, a bejelentés nélküli nem otthon alvás igazán nem az ő műfaja. Hiszen ő egy igazán tökéletes lány! Jó tanuló, a húga példaképe, rosszat feltételezni nem is lehet róla. De ha már kéznél van egy pedofil, jól megvádolják a lány eltűnésével is. És akkor már egy kisfiú megrontásával is. És ki tudja mi minden jönne még, ha az egyik szülő közbe nem lép...

(Tudom, túl sok CSI-t meg Gyilkos elméket nézek, de csak nekem gyanús, hogy egy pedo vagy csak kamasz lányokat szeretget vagy csak kisfiúkat és nem mindkettőt?)

Wendy nem szimpatizál Dannel csöppet sem, de ki akarja deríteni az igazságot. A modern világ modern találmányai (Facebook, Twitter, Youtube, blogok, adatbázisok, mindenfélék) sokat segítenek neki. No és persze Win, akit már Coben előző könyvében is nagyon kedveltem :)

"Win. A bulvárlapokban gyakran illették a "nemzetközi playboy" jelzővel, és Wendy meglátása szerint ez tökéletesen illett rá. Igazi kékvérű arisztokrata volt, akinek ősei a Mayflowerrel érkeztek az Újvilágba, és partot érve azonnal labdaszedő fiúért kiáltottak, majd elővették a golfütőjüket."

Aztán ott van még Wendy fia, Charlie. Őt sem sikerült megkedvelnem, ahogy az anyját sem. Ez a nő nagyon idegesít. Egyrészt a "nagyon modern anya vagyok" mentalitása:

"Charlie-val sokszor még házon belül is SMS-ben üzentek egymásnak. Amikor túl fáradt volt kiabálni, inkább írt neki: "Ideje lefeküdni", "Engedd ki Jersey-t" vagy "elég a számítógépezésből, inkább olvass"."

Másrészt a bénázása a Facebookon (Ha egy pici időt eltöltesz az oldalon, rájössz hogy működik. Na ő nem.). És az sem tett jót a megítélésének, hogy vaskalapos. Ha ő eldöntötte valakiről, hogy bűnös, akkor aztán olyan boszorkányüldözésbe kezd, hogy az ég és a föld össze is szakadhat, meg nem gondolja magát. Annyi pozitívumot találni benne, hogy legalább tényleg kideríti mi történt.

Tetszett, mert indulatokat ébresztett bennem. Tetszett, hogy nem sikerült előre megoldanom. Viszont egy icipicit már talán sok is volt benne a csavar. És beleakadtam pár nyomdahibába, amiket azért el lehetett volna kerülni (pl. ártatlanság védelme). Összességében 4 pontot adok neki az ötből.

A könyvet köszönöm a Jaffa Kiadónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése